Pagina's

2.12.11

'Ik ga dood om jullie hoofd'

IK GA DOOD OM JULLIE HOOFD (2010)
screening ⌖ Op de Valreep, A'dam
met regisseuse Cindy Kerseborn
do 8.12.11 ⟡ 20u.

In het kader van het alt-docu festival Bajesdoc wordt 8 december Op De Valreep Ik ga dood om jullie hoofd vertoond. Over de Para-Amsterdamse schrijver en schilder Edgar Cairo (1948-2000) die, opgegroeid op een Surinaams achtererf, laatstelijk huisde in de Vrolikstraat. Cindy Kerseborn probeert met haar eerste grote documentaire de culturele nalatenschap van Cairo veilig te stellen.
→ Het uur van de wolfA KULTURI EGI SANI FU EDGAR CAIRO
'Pijn en schaamte over de koloniale geschiedenis van Nederland in Suriname overheersen in het leven en werk van schrijver en dichter Edgar Cairo. Ze belichamen het zogenaamde "negerverdriet". Edgar Cairo overleed in 2000 thuis, in de Vrolikstraat. Met tomeloze energie en kracht heeft hij geprobeerd tegenstellingen te overwinnen zoals die tussen Surinamers of tussen Surinamers en Nederlanders heersten. De getourmenteerde Cairo werd in Nederland academicus, maar bleef zich tegelijk een Creoolse volksjongen voelen. Hij onderzocht de invloed van het witte denken en de daarmee samenhangende taal in het hoofd van een zwarte Creool.'
Schiep tegen de achtergrond van de grimmige jaren 80 z'n eigen idioom uit Nederlands en sranan tongo, zoogde onze straattaal. Schrijvend, delibererend legde Edgar Cairo open wat anderen wellicht liever met schaamte bedekten. Zijn uitwaaierend oeuvre omvat naast verhandelingen en onversneden poëzie tweehonderd schilderijen die hij aan het eind van z'n leven maakte, waarop eenzelfde "passie, ongeduld en avontuurlijkheid" in extatische kleuren van het doek afspat.
→ Caraïbisch uitzicht→ De culturele nalatenschap van Cairo in Suriname

*
 

Ma'fo
wáárom al die figuren, die probeerden, om jou te strippen?
Je moest van álles af, je ziel, je taal, je leven.
En vooral je denken!
Geen al teveel thuismanieren van vroeger laten blijken!

*