Pagina's

17.12.11

Op en rond de Valreep
Vanaf 1881 reed er een tram van de Gooische Trammaatschappij van het voormalige Weesperpoortstation, op de hoek van de Wibautstraat en de Tweede Boerhaavestraat, via de Vrolikstraat en de Linnaeusstraat naar de Middenweg (zie kaartje onder).
De tram stond bekend als de Gooische Moordenaar. Op de foto boven ziet men 'loc 14' in de Linnaeusstraat, ter hoogte van de huidige HEMA, schuren langs de toenmalige Oostergasfabriek.
In 1940 maakte de tramlijn plaats voor Lijn 9 van het GVB.
→ Gooise Stoomtram


1935


De Oostergasfabriek was in 1885 in gebruik genomen. Er werd door steenkool te distilleren (verhitting zonder luchttoevoer) gas gewonnen. Dit gas werd bewaard in gashouders en vervolgens door een gasbuizennet gedistribueerd. De gemeente Amsterdam, vanaf 1898 eigenaar, gebruikte het gas voor straatverlichting.
Het gebouw in de noordoosthoek - waar nu de Valreep is gevestigd - deed dienst als ammoniakfabriek.
Ammoniakfabriek en gashouders gezien vanaf de Valentijnkade


Lang heeft de Oostergasfabriek niet bestaan. In 1917 stapte de gemeente over op elektriciteit en werd de gasproductie afgebouwd. Zes jaar later sloot de fabriek definitief.
In de voormalige koolgasstokerij werd in 1929 het Sportfondsenbad Oost geopend. Ernaast werd in 1935 een open lucht zwembad ingericht.
'Het bad bestond uit een met water gevulde betonnen bak van ongeveer anderhalve meter diep en had een oppervlakte van 2.400 vierkante meter. Bij het bad was een talud/tribune aangelegd waarop zwemmers van de zon konden genieten. Speciaal voor hen werd er ’s zomers zand op het talud aangebracht om een strandidee te geven. Jammer genoeg spoelde dat zand bij flinke regenbuien naar beneden en moest het later weer handmatig worden opgebracht.'
In de winter werd het natuurbad omgetoverd tot ijsbaan. Deze heet de eerste kunstijsbaan van Nederland te zijn geweest.
→ Geheugen van Oost

Ook op de Ringvaart werd geschaatst - schilderij Christina MerckenMargot, de zus van Anne Frank, met een vriendin (1938)De ammoniakfabriek werd in 1926 verbouwd tot dierenasiel en heeft als zodanig tachtig jaar gefunctioneerd. De bijgebouwtjes uit die periode zijn intussen allemaal gesloopt. Het hoofdgebouw kreeg een monumentenstatus en is - na vier jaar leegstand - in de zomer van 2011 gekraakt om in gebruik te worden genomen als de Valreep.
→ bron