Pagina's

13.11.12

Birdwatchers


Donderdag 15.11.12, aanvang 21u.
Op de Valreep, Polderweg, A'dam Oost

Het land van de Guarani-Kaiowá-indianen in Brazilië is bijna geheel opgeslokt door uitgestrekte soja- en suikerrietplantages. De Guarani, die een intens spirituele band hebben met hun land, kwijnen weg in overvolle 'inheemse reservaten'. Af en toe neemt een wanhopige Guarani-gemeenschap het radicale besluit het reservaat te verlaten en terug te keren naar hun geboortegrond.

De film wordt vertoond onder auspiciën van Survival International, een ngo die zich inzet voor de rechten van inheemse volken wereldwijd. Voorafgaand aan de hoofdfilm, wordt ter oriëntatie een korte docu vertoond.
 
THE DARK SIDE OF GREEN, An Baccaert, 2010
Documentaire (30 min, Ned. gesproken) over hoe de landhonger van 'groene' ethanol-producenten botst met de landrechten van de inheemse Guarani-Kaiowá.

BIRDWATCHERS, Marco Bechis, 2008
(One World Media Award /Internationaal Film Festival Rotterdam 2009)
Film (108 min, Ned. ondertiteling) over een groep Guarani-Kaiowá die onder leiding van hun sjamaan terugkeren naar hun grondgebied, dat inmiddels al enkele generaties lang in het bezit is van een rijke veeboer. Een verhaal van menselijke veerkracht en waardigheid vertolkt door een internationale en inheemse cast. Met o.a. Claudio Santamaria.